DICTIONAR DE TERMENI TIPOGRAFICI

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X

 


A 

 

Agenti de umplere: Substante aditive care se adauga hartiei si cartonului, cum ar fi cleiul sau creta.

 

Adunare (adunat): Procedura prin care colile de tipar sunt asezate una peste cealalta, in ordinea numarului de coala.

 

 

B 

 

Balot de hartie: Deseuri de hartie care se prezinta sub forma unui pachet legat.

 

Banda de eliminare: Curele paralele sau banda transportoare pe care cad colile tiparite care sunt transportate in afara utilajului de tipar.

 

Banda polipropilena: Banda termosensibila folosita pe o masina de impachetat pentru a lega pachetele cu tiparituri.

 

Banderola: Banda tiparita din carton sau hartie, utilizata prin legare sub forma de inel in jurul unui produs finit tiparit.

 

Big (biguire): Semn trasat pe carton prin presare pentru a facilita plierea ulterioara dupa acea linie.

 

Bloc de carte: Interiorul unei carti format din coli de tipar asezate in ordinea numarului de coala sau a paginatiei.
 

 

Bobina de hartie (rola, sul): Hartie ambalata sub forma de sul, folosita in tiparirea pe rotative.

 

Bon: Pachet de ziare legat si etichetat, continand de obicei intre 200 si 500 de exemplare.

 

Book Cream: Hartie de carte pigmentata (de obicei de culoare crem-galbui) de o calitate deosebita, cu suprafata uniforma si opacitate buna.

 

Broadsheet: Denumire generica de origine britanica folosita pentru a defini un ziar de dimensiuni mari (A2).

 

Brosare: Procedeu tehnic prin care se realizeaza legarea blocului de carte sau a interiorului unei reviste de coperta, utilizandu-se clei cu uscare rapida  incalzit la temperaturi mari. Sunt folosite doua tipuri de clei: clei de cotor (flexibil) si clei lateral (dur).

 

BT (bun de tipar): 1. Acordul dat de catre client sau de catre responsabilul cu calitatea din cadrul tipografiei cu privire la  calitatea produsului tiparit; 2. Un exemplar din tiraj care respecta toate normele de calitate impuse.

 

 

C 

 

Caiet: Parte componenta a unei carti, brosuri sau ziar, avand de obicei intre 4 si 32 de pagini, individual prin el insusi, si care impreuna cu inca unul sau mai multe caiete formeaza un produs complet.

 

Capac: Parte componenta a ambalajului unei bobine care protejeaza partile laterale ale acesteia.

 

Capitalband:  Siret colorat, cu o margine ingrosata, cu care se intareste cotorul unei carti sau al unui registru.

 

Capsare: Metoda de legare in care colile indoite pe mijloc sunt prinse de la exterior catre interior cu capse metalice. De obicei, un astfel de fascicol nu contine mai mult de 96 de pagini.

 

Caracter: Tipul corpului de litera care este utilizat.

 

Cartare: Operatiune prin care publicatiile sunt impartite pe rute de destinatie, fiind in prealabil  etichetate si ambalate.

 

Carte legata: Asamblarea colilor de tipar la o carte prin coasere si apoi aplicarea forzat-ului, capitalband-ului, semnului de carte si a copertilor cartonate.

 

Carton: Termen generic pentru hartie consistenta, de cele mai multe ori multistrat, cu gramaje variind intre 115 si 500 de grame/mp, in unele cazuri chiar mai mare; este folosit adesea pentru aplicatii grafice, tipar sau ambalaje.

 

Cod Descriere
C Carton cromo
D Duplex (din fibre reciclate)
G Cretat
GG Cretat lucios
T Triplex (din fibre reciclate)
U Necretat
Z Carton din celuloz? albit

 

 

Carton cromocretat (GC): Cartoane care contin intre straturile de celuloza chimica, straturi intermediare din celuloza mecanica. Stratul de acoperire din celuloza mecanica este albit si pigmentat. Carton din fibra primara cretat (carton cromocretat), cu fata alba, fara fibre lemnoase, cu strat intermediar deschis la culoare si spate alb, fara fibre lemnoase (GC1) sau cu spate Manilla (GC2).

 

Carton cromo GC2: Carton multistrat, dublu cretat pe o fata, cu o rigiditate foarte buna. Are o culoare naturala cu un grad de luminozitate si de alb ridicat datorita spatelui deschis la culoare, tip GC2 si cretarii performante, precum si suprafata foarte neteda.

 

Carton de legatorie (mucava): Carton pentru legatorie cu fete gri, realizat din fibre reciclate. Se foloseste la coperti si cotoare pentru carti, legatorie, cutii, albume, jurnale, jocuri etc. Se preteaza pentru urmatoarele operatiuni post tiparire: debitare circulara, stantare, perforare, faltuire, crestare, biguire, gaurire si frezare.

 

Carton multistrat: Carton compus din mai multe straturi: superior, mediu si inferior.

 

Carton duplex (GD): Carton multistrat, cretat pe o fata, cu spate gri, tip GD2 si GD3. Carton duplex tip GD2 si GD3, multistrat, fabricat din celuloza albita si pasta din hartie reciclata, cu fata albita si spate gri. A fost conceput pentru a asigura eficienta ridicata a proceselor de tiparire si conversie, cu un minim de pierderi si deseuri.

 

Carton duplex cu spate alb (GT): Carton cromo cu fata alb-lucioasa, cretata si spate lucios din celuloza si pasta de hartie reciclata, albita. Carton multistrat, cu densitate mare, fata dublu cretata si spate alb.

 

Carton aglomerat: Carton multistrat format dintr-un strat superior de celuloza inalbita, cu miezul si straturile inferioare din fibre reciclate. Stratul inferior de pe spatele cartonului poate fi acoperit cu un alt strat de celuloza inalbita sau nu, dupa caz. In Europa, cartonul aglomerat este numit carton duplex.

 

Carton cromo GC1: Carton multistrat dublu cretat pe fata si simplu cretat pe verso. Prezinta rigiditate, grad de alb si luminozitate foarte ridicate, datorita spatelui alb, cretat, tip GC1 si cretarii performante a fetei si suprafata foarte neteda. Se preteaza la tipar offset plan, inclusiv policromie, gravura, flexografie, serigrafie, plastifiere, lacuire, timbru sec, aplicare folie metalica.

 

Carton omogen: Carton compus dintr-unul sau mai multe straturi fabricate din acelasi material, cum ar fi celuloza pura sau de alt tip. Frecvent este folosit ca alternativa termenul de carton solid.

 

Caseta: Parte componenta a masinii de brosat (binder) sau a unei masini de adunat si capsat automata.  In aceasta se introduc colile cu acelasi numar care urmeaza a fi adunate cu celelalte coli din celelalte casete pentru a fi legate (brosate) cu clei sau capsate.

 

Cauciuc: Strat subtire din cauciuc de pe o masina de tipar care transfera cerneala de pe placa tipografica pe hartie.

 

Calimara: Rezervorul de pe o masina de tipar ce contine cerneala tipografica de o anumita culoare.

 

Celuloza: Elementul de baza al peretilor celulelor tuturor plantelor. Toate plantele contin tesuturi care, corect procesate, vor produce celuloza. Bumbacul in stare bruta contine aproximativ 91% celuloza naturala in cea mai pura forma. Alte surse de fabricare a hartiei sunt cinepa (77% celuloza), lemnul de esenta moale sau tare (57% pana la 65% celuloza).

 

Celuloza (pasta chimica): Materie prima pentru fabricarea hartiei constand din fibre de celuloza, obtinute printr-un proces de fierbere chimica (metoda sulfatului sau sulfitului).

 

Celuloza macinata: Celuloza mecanica fabricata intr-un defibrator cu prese, in care bustenii sunt macinati de o "piatra" cu suprafata foarte rugoasa.

 

Celuloza mecanica: Materia prima pentru industria de hartie, constand din fibre care au fost eliberate prin mijloace mecanice.

 

Cerneala metalica: Cerneala pentru tipar care produce un efect auriu, argintiu, de bronz sau alte culori metalice.

 

Cerneala transparenta (alb transparent): Tip de cerneala care nu acopera culoarea de dedesubtul sau, care este folosita pentru realizarea unor nuante de culoare.

 

Cicero (pica): Unitate de masura in industria tipografica, echivalenta cu 12 puncte de tipar (4,5mm).

 

Ciorap tipografic: Suport textil in forma de manson, montat pe un cilindru de cauciuc, folosit in sistemul de umezire la transferul solutiei de umezire catre placa.

 

Clapa: Prelungirea pe latime a copertii astfel incat partea care depaseste latimea blocului de carte sa fie pliata catre interior.

 

CMS – Color Management System: sistem de control, calibrare si caracterizare electronica care asigura consistenta si acuratetea culorii in procesul de printare incepind de la scanare si pina la reproducerea in tipar.

 

CMYK: Cyan, Magenta, Yellow si blacK. Cele patru culori de baza care sunt folosite in tiparul policrom. In DTP, reprezinta una dintre gamele de culori etalon, celelalte fiind: HSB, PMS si RGB.

 

Coala "la mana": Termen folosit in legatoria de carti pentru a desemna 16 pagini A5 sau 16 pagini A4.

 

Coala de tipar: Termen folosit pentru a desemna exemplarul tiparit delimitat de lungimea si latimea colii in cazul cartonului sau al tiparului in coala si respectiv de latimea rolei de hartie si de cut-off-ul faltului in cazul tiparului pe rotative. O coala de tipar are: 32 pagini A5, 16 pagini A4, 8 pagini A3 (tabloid), 4 pagini A2 (broadsheet).

 

Codul Pantone: Sistem de culori cu peste 1200 de nuante creat de firma Pantone Inc.

 

Coldset: Metoda de tipar care utilizeaza imprimarea la rece,folosindu-se cerneala adecvata si uscare prin evaporare si absorbtie.

 

Colect: Metoda prin care colile sunt adunate in falt, creandu-se astfel un produs finit din mai multe coli cu ajutorul adunatorului.

 

Coloncifru: Numarul de ordine al paginii unei carti sau publicatii plasat la partea inferioara sau superioara a paginii.

 

Colontitlu: Portiunea de sus a unei pagini tiparite care contine de obicei titlul lucrarii sau al capitolului.

 

Contor: Parte componenta a unei masini tipografice utilizata pentru a numara copiile tiparite.

 

Continut de umezeala: Greutatea apei in materialul umed fata de greutatea totala a materialului.

 

Coperta: Invelis din carton de diferite tipuri care acopera blocul de carte (interiorul cartii).

 

Copie: Orice material realizat prin procesul de productie intr-o tipografie.

 

Corectura chromalin: Proba de tipar chimica in policromie. Arata cu aproximatie aspectul produsului final tiparit pe hartie cu suprafata foarte neteda (cretata, satinata). In cazul tiparirii pe hartie necretata, tonurile vor fi diferite de cele care apar pe corectura chromalin.

 

Cotor: Parte componenta a unei carti care reprezinta locul unde are loc legarea colilor de tipar prin brosare, coasere sau capsare.

 

Creion retus (creion de corectura): Creion care contine o substanta ce dizolva fotopolimerul de pe placa tipografica, inlaturandu-se astfel zonele ce nu se doresc a fi tiparite.

 

Cretare prin presare: Aplicatie tehnica in care pelicula de cretare este presata de un cilindru placat cu un crom extrem de lustruit. Rezultatul este un grad foarte mare de luciu.

 

CTF (computer-to-film): Metoda prin care fisierul de pe calculator este transpus pe un film fotografic. Acest film este folosit pentru a realiza imaginea pe placa tipografica conventionala, intr-o rama de copiat.

 

CTP(computer-to-plate): Tehnologie folosita in procesul de tiparire in cadrul caruia o imagine creata intr-o aplicatie DTP  (desktop publishing) este expusa direct pe o placa tipografica cu ajutorul laserului. CTP-ul prezinta mai multe avantaje in comparatie cu metoda conventionala de expunere a placilor. In CTP, intregul proces de transfer al imaginii de pe film pe placa de tipar este eliminat din procesul de tipar, crescand astfel claritatea imaginii si a detaliilor.

 

Culori primare: albastru, rosu si galben. Amestecate cu negru in diferite proportii, acestea permit reproducerea tuturor celorlalte culori.

 

Cutoff: Distanta masurata in jurul cilindrului taietor (de taiere) a faltului  unei masini de tipar webpress, care stabileste lungimea repetabila a unei coli de tipar sau a unei imagini.

 

Cyan: Una din culorile de baza folosite in procesul  de tipar. Reflecta culoarea albastra si cea verde si absoarbe culoarea rosie.

 

 

D 

 

DCS: Desktop colour separation – procedeu de separare a culorii, utilizat in programul Quark.

 

Demotica: scriere cursiva aparuta spre sfirsitul secolului VII i.e.n, numita populara sau curenta; era folosita pentru scrierea contactelor, textelor juridice, documentelor administrative.

 

Densitate: 1. Metoda de masura a compactitatii hartiei. Densitatea este calculata matematic ca raportul dintre greutatea de baza si grosimea hartiei. 2. Contrast/innegrire – masurarea intensitatii culorii pe o suprafata tiparita.

 

Densitometru: Dispozitiv de control al calitatii care masoara densitatea polimerului de pe o placa tipografica sau densitatea cernelii de pe o tiparitura.

 

Deseu hartie: Resturile de hartie care raman din procesul de productie si care nu mai pot fi utilizate in productie, fiind astfel imbalotate in scopul reciclarii.

 

Developare: Trecerea placilor tipografice printr-o solutie ce corodeaza polimerul de pe placa expus la lumina, ramanand astfel pe placa doar imaginea dorita.

 

Dezinsert: Separarea  unei sectiuni tiparite din alta, ambele sectiuni fiind tiparite si adunate impreuna.

 

Directia fibrei: Directia in care majoritatea fibrelor se intind intr-o coala de hartie finita. Alinierea lor este paralela cu directia in care hartia trece prin masina de fabricat hartie. Hartiile se impaturesc mai bine in directia fibrelor.

 

DTP (desktop publishing): Crearea pe un calculator a documentelor care urmeaza a fi publicate. Utilizatorii creeaza pagini layout cu text, grafica, fotografie si alte elemente vizuale utilizand soft-uri precum QuarkXPress, Adobe InDesign, Microsoft Publisher, Apple Pages etc.

 

Dublare: Eroare de tipar manifestata prin aparitia unei "umbre" de intensitate mai mica  langa imaginea tiparita.

 

Durabilitate: Capacitatea hartiei de a-si pastra proprietatile fizice in conformitate cu standardul international ISO 9706.

 

 

E 

 

Eliminarea nuantei de baza: Reducerea pigmentului de cerneala in tonurile gri-neutru si negru, cu separare de CMYK. O marire a proportiei de culoare neagra compenseaza aceasta reducere. Avantajul este obtinerea unui strat mai subtire de cerneala, ceea ce inseamna murdarie mai putina la tiparire si un timp mai scurt de uscare.

 

Emboss: Procedeu de formare prin presare a unei imagini in relief pe hartie sau carton. Se mai numeste si "timbru sec".

 

Expunere: Procesul prin care o placa tipografica este expusa la o lumina de o intensitate mare, imprimandu-se astfel imaginea pe acea placa.

 

 

F 

 

Falt: Mecanism atasat utilajului tipografic prin care se realizeaza taierea hartiei in forma de coala de tipar si impaturirea ei in forma dorita.

 

Faltuire: Actiunea de indoire a hartiei sau a cartonului. Se mai foloseste si la procedeul de indoire a placilor tipografice, pentru a putea fi prinse in utilajul de tipar.

 

Filigran: Imaginea creata prin presare, in formarea hartiei de catre egutor, in sectiunea umeda din masina de fabricat hartie; poate fi vazuta tinand coala respectiva in lumina.

 

Film: Folie transparenta ce permite trecerea luminii prin ea.

 

Fisa tehnologica: Lista in care sunt introduse toate caracteristicile tehnice pentru fabricarea unui produs: formatul, numarul de pagini, tipul de hartie, metoda de finisare etc. Fisa trece dintr-un sector de productie in altul, o data cu stadiul de executie al lucrarii.

 

Flag: Titlul unui ziar asa cum apare in partea de sus a primei pagini.

 

Flexografie: Procedeu de tiparire realizat cu ajutorul presei rotative, prin care imaginea este transferata pe hartie cu ajutorul placilor si al cernelurilor cu uscare rapida.

 

Fluturas: Tiparitura de dimensiuni mici (de obicei jumatate din A5), adusa la dimensiunea dorita prin taiere la ghilotina.

 

Folie: Invelis metalic sau colorat, in coli sau role, utilizat in procesul de tiparire si embosare.

 

Folio si emboss: Procedeu de imprimare a unei imagini in relief pe o suprafata fara a folosi cerneala, ci o folie colorata care este presata la caldura.

 

Fonta de culoare: Imagine test in care cerneala acopera intreaga suprafata a colii de tipar pentru a se verifica presiunea si nivelul de ungere a valurilor.

 

Format: Dimensiunea produsului (lungime si latime). Pe langa formatele de baza enumerate mai jos, exista si formate intermediare, realizate in funtie de cerintele clientilor sau de posibilitatile utilajelor de tipar. Principale formate de baza sunt:  A0 (841×1189), B0 (1000×1414), A1 (594×841), B1 (707×1000), A2 (420×594), B2 (500×707), A3 ( 297×420), B3 (353×500), A4 ( 210×297), B4 (250×353), A5 ( 148×210), B5 ( 176×250).

 

Forzat: Coala de hartie sau carton folosita la cartea legata care este lipita de verso-ul copertii si prima si ultima pagina a blocului de carte.

 

Fotogravura: Procedeu de tipar in care imaginea este gravata pe un cilindru plan. Avantajele acestei metode de tipar sunt viteza si tirajele mari. Se foloseste in principal pentru tiparirea revistelor.

 

Fractie: Pachet legat si etichetat de ziare avand sub cantitatea unui bon.

 

FTP (File Transfer Protocol): Metoda standard de transfer a fisierelor utilizand o conexiune internet. FTP permite transferarea fisierelor intre diferite calculatoare cu pastrarea datelor.

 

 

G 

 

Gamut: Unitate de masura utilizata in industria tipografica, echivalenta cu 10 puncte tipografice (3,76 mm).

 

Ghilotina: Utilaj dotat cu un cutit folosit pentru taierea, pregatirea si finisarea materialelor tiparite.

 

Grad de alb: Proprietate determinata vizual, caracterizata prin stralucire ridicata, grad inalt de difuzie a luminii si minimum de culoare.

 

Gramaj: Greutatea in grame pe metru patrat a hartiei sau a cartonului. Mai este denumita si greutate de baza.

 

Gravura: Procedeu prin care imaginea de tiparit este gravata pe o placa metalica atasata unui cilindru. Acesta este rotit si impregnat cu cerneala iar sectiunile care nu contin imagine sunt spalate. Hartia este trecuta si presata intre doi astfel de cilindri.

 

Grup de tipar: Parte componenta a unui utilaj tipografic in care se produce imprimarea (pe o fata sau pe ambele fete). Daca grupul de tipar este parte componenta a unei masini plane de tipar, imprimarea se face doar pe o parte, iar daca este parte componenta a unei rotative, imprimarea se face fata-verso.

 

 

H 

 

Hartie dublu cretata ( DCL, DCM - Dublu Cretata Lucioasa / Mata): Hartie cu un grad de finisare ridicat pe ambele fete; se produce in varianta lucioasa si mata. Se utilizeaza in general la coperti, materiale publicitare, cataloage, publicatii de arta, calendare, flyere, fluturasi.
mape, brosuri, reviste. Are un grad de alb extrem de ridicat si o  foarte buna finisare a suprafetei.

 

Hartie "endless": Hartie infasurata pe o rola (opusul hartiei in coli).

 

Hartie autocopiativa: Hartie care permite realizarea de copii multiple fara straturi intermediare de hartie cu carbon. Hartia transforma presiunea intr-o reactie colorata care transfera imaginea pe copie. Hartiile autocopiative sunt in principal folosite pentru facturi, chitante, vouchere, ordine de plata etc.

 

Hartie calandrata: Hartie care a fost netezita si compactizata intre rolele unui calandru, mai mult sau mai putin lucioasa (calandrata lucios sau mat). Efectul care se produce in calandru este rezultatul combinat dintre temperatura si presiune.

 

Hartie cerata: Hartie aproape fara continut de lemn care este impregnata cu parafina, ceara sau mixtura de ceara, parafina sau plastic.

 

Hartie cretata: Hartie baza care a fost cretata cu o pelicula, formata in principal dintr-o pasta cleioasa si agenti lianti care imbunatatesc calitatile suprafetei hartiei.

 

Hartie de calc: Hartie semitransparenta care permite trecerea luminii prin ea, fiind un inlocuitor mai ieftin al filmului in ceea ce priveste montajul pe placi conventionale.

 

Hartie fara continut de lemn: Hartie care nu contine fibre mecanice, adica toate tipurile de hartie care contin mai mult de 90% celuloza chimica.

 

Hartie lacuita: Hartie acoperita cu un strat masiv de cretare, a carei suprafata asigura o reproducere a imaginii foarte apropiata de original.

 

Hartie LWC (Light Weight Coated): Hartie cretata cu greutatea de baza mica si continut de lemn.

 

Hartie materie prima: Materia initiala pentru fabricarea hartiei. Este compusa din fibre si aditivi dizolvati in apa.

 

Hartie OCR: Hartie pentru recunoasterea caracterelor optice, caracterizata de un inalt grad de puritate

 

Hartie offset: Hartie cu suprafata necretata si uneori neregulata, in general folosita la tiparirea cartilor.

 

Hartie pentru etichete: Hartie cretata pe o fata, fara continut de lemn si fara clor.
Hartia de etichete se imparte astfel:
- hartie eticheta standard
- hartie eticheta rezistenta la apa
- hartie eticheta rezistenta la apa si substante alcaline
Hartia pentru etichete este fabricata din pasta fara lemn pentru a asigura o buna uniformitate a suprafetei si un grad ridicat de alb.

 

Hartie de ambalaj: Hartia de ambalaj industriala este o hartie Kraft, produsa din fibra primara nealbita. Este neteda, 100% celuloza nealbita, rezistenta la rupere. Se foloseste la impachetare, invelire, acoperire, pungi, etc. De obicei de culoare bruna naturala.

 

Hartie rezistenta la apa: Hartie tratata chimic, suficient de rezistenta la rupere sau destramare atunci cand este saturata cu apa.

 

Hartie termica: Hartie cretata pe o fata, termosensibila, folosita pentru tiparirea de text si imagine pe aparatele fax, termoplottere si termoprintere.

 

Hartie volumetrica: Hartia offset volumic sau hartia volumetrica este folosita indeosebi pentru carti, brosuri, manuale, caiete etc. Datorita volumului mare, se poate reduce de la 10 % pana la 20% din greutatea cartii. Hartia isi mentine aspectul si transmite aceeasi senzatie ca si hartiile mai grele.

 

Heatset: Metoda de tipar care  utilizeaza cerneala adecvata si uscare prin cuptor.

 


I 

 

Impozitie: Pozitionarea paginilor pentru tiparire pentru a cadea in ordinea corecta.

 

Insert: O tiparitura pregatita pentru a fi inserata intr-o publicatie sau intr-o alta tiparitura.

 

ISBN (International Standard Book Number): Numar de referinta dat fiecarei carti (editata atat in format traditional, cat si in format electronic) in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei sale. De obicei, acesta se gaseste pe ultima coperta. In Romania, ISBN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.

 

ISO (International Standards Organization): Organizatia ce stabileste cele mai multe din standardele mondiale.

 

ISSN (International Standard Serial Number): Numar de referinta dat fiecarei publicatii periodice (ziare, reviste etc., editate atat in format traditional cat si in format electronic), in vederea posibilitatii identificarii locului si datei aparitiei lor. De obicei acesta se gaseste in caseta editoriala. In Romania, ISSN este acordat de Biblioteca Nationala, la cererea editorului.

 

 

J 

 

JPEG (Joint Photographic Experts Group): Format grafic puternic compresat, creat pentru a da fotografiilor o inalta rezolutie.

 

 

K 

 

Kerning: Ajustarea spatiului dintre anumite perechi de litere, ca de exemplu A si V, pentru a obtine o aparitie mai placuta.

 

 

L 

 

Lac: Lichid transparent aplicat pe suprafata tiparita in scopul protejarii acesteia. Da un aspect mai placut tipariturii.

 

Lac UV: Lichid laminat aplicat si tratat cu lumina ultravioleta.

 

Laminare: Aplicarea pe o coala de hartie sau de carton a unei folii din plastic transparente prin presare la cald cu scopul de a o proteja si de a realiza o finisare lucioasa sau mata.

 

Lampa UV: Lampa electrica care emite lumina in spectrul ultraviolet, folosita in sistemele de expunere a placilor tipografice.

 

Lacuire: Procedeu de finisare in care un lac transparent este aplicat pe coala tiparita pentru a obtine un aspect lucios.

 

Legare: Strangerea colilor tiparite prin brosare (coasere) cu sarma, ata, lipire sau alte metode pentru a forma o carte.

 

Legenda: Material descriptiv tiparit in partea de jos a unei imagini, cu referire la aceasta. Termenul se refera de asemenea si la explicarea semnelor si/sau a simbolurilor utilizate in tabele sau harti.

 

Linotip: Masina tipografica ce culege si toarna literele in randuri intregi, prin apasarea unor clape. – Din fr. linotype.

 

Lipire "la punct fix": Operatiunea de lipire a unui material promotional intr-un chenar stabilit prin tipar pe o pagina, executata cu aracet sau silicon.

 

Litografie: Procedeu de tipar in care se utilizau initial matrite plane de piatra la care imaginea ce urma sa fie tiparita absorbea cerneala, iar zonele care nu se doreau a fi tiparite atrageau apa. Placile tipografice utilizate acum sunt tratate chimic astfel incat in zonele  care se doresc a fi tiparite, cerneala sa adere, iar apa nu.

 

Lupa de montaj: Obiect utilizat pentru a verifica o imagine tiparita, o placa sau un film tipografic.

 

 

M 

 

Magazin: Format de publicatie folosit indeosebi la reviste (A4).

 

Magenta: Una dintre culorile de baza folosite in procesul  de tipar. Reflecta lumina rosie si albastra si absoarbe lumina verde. Este deseori confundata cu rosu.

 

Montaj: Imaginea unica formata prin asamblarea mai multor imagini.

 

Mostra: Material sau produs finit care reprezinta un etalon pentru eventualele retipariri.


 

N 

 

Negativ: Imaginile de pe un film care fac ca zonele albe sa fie negre si cele negre sa fie albe.

 

Nonpareil: Unitate de masura utilizata in industria tipografica, echivalenta cu 6 puncte tipografice (2,25 mm).

 

 

O 

 

Oglinda paginii: Spatiul din cadrul unei pagini in care apare text.

 

Overprint: Tiparire pe o suprafata deja tiparita. Metoda se foloseste pentru a accentua schimbarile in imagine sau in text.

 

 

P 

 

Paginatie: Numerotarea paginilor unui ziar, ale unei carti sau ale oricarui produs tiparit care necesita aceasta numerotare.

 

Palet: Stiva ambalata de hartie sau carton. Poate desemna si un planseu din lemn, metal sau plastic pe care se stivuiesc materialele tiparite.

 

Portable Document Format (PDF): format universal de fisier care pastreaza fonturile, imaginile, grafica si paginarea oricarui document sursa, indiferent de aplicatia si platforma pe care a fost creat.

 

Petit: Unitate de masura in industria tipografica, echivalenta cu 8 puncte tipografice (3mm).

 

pH-metru: Instrument de masura care indica nivelul pH-ului dintr-o solutie (caracterul acid, neutru sau bazic al unei solutii).

 

Pierderi acceptate: Numerice sau procentuale, aceste pierderi sunt stabilite contractual si reprezinta numarul de tiparituri necesare pentru realizarea reglajului.

 

Pigment: Componenta a cernelii tipografice care schimba culoarea luminii reflectate ca rezultat al absorbtiei selective a culorii. Pigmentul are deci o anumita culoare specifica pe care o transmite materialelor in a caror componenta se afla.

 

Portable Job Ticket Format (PJTF): tichetul job-ului de tiparit, de la Adobe, format bazat pe PDF; facind o analiza tehnica, CIP3 a aprobat o noua codare pentru PJTF numita PPF.

 

Placa (matrita) de hartie: Placa tipografica offset pentru tiraje mici pe care materialul cules poate fi imprimat direct.

 

Placa tipografica: Suport metalic de diferite dimensiuni, avand un polimer pe una dintre parti, pe care se expune textul ce urmeaza a fi tiparit (matrita). Pot fi analogice sau pentru CTP.

 

Plastifiere: Operatiune prin care se aplica la cald o folie de plastic peste suprafata de carton sau hartie.

 

Pliant: Produs tipografic de dimensiuni mici continand maxim o coala de tipar, realizat prin impaturirea (plierea) paginilor in forma dorita.

 

PMS: Denumire abreviata a Pantone Colour Matching System.

 

Policromie: Tipar executat folosindu-se toate culorile de baza (tipar color).

 

Polimer (fotopolimer): Strat de ordinul micronilor, sensibil la lumina, care se gaseste pe o fata a placilor tipografice.

 

Porozitate: Gradul de compactitate al fibrelor de hartie, care este crescut in cazul hartiei satinate si scazut in cazul celei nesatinate.

 

Print Production Format (PPF): specificatii dezvoltate de CIP3, cunoscute acum sub numele de CIP4, care defineste cum o tipografie face trecerea datelor de productie de la pre-press pina la finisare; momentan, versiunea 3.0 a PPF este bazata pe limbajul PostScript.

 

Prepress: Termen utilizat in industria tipografica sau in publishing pentru a defini procesele si procedurile care sunt folosite de la momentul primirii textului si pana la expunerea placilor pentru a fi montate in masina de tipar.

 

Presare: Etapa in procesul de legare. Dupa ce au fost cusute, colile sunt presate pentru a se elimina aerul.

 

Presiune de tipar: Nivelul de presare dintre cauciucul de tipar si hartie (carton), care conduce la imprimare.

 

Prisoas: Semifabricat sau produs finite realizat in plus fata de tiraj, pentru a compensa numeric pierderile ulterioare din procesul de productie.

 

Proces de tipar: Totalitatea operatiunilor care au ca scop imprimarea imaginii pe hartie.

 

Punct tipografic: Element de baza al unei imagini, egal cu 0,376mm. Utilizand o lupa, se poate observa ca imaginile tiparite sunt formate din mai multe puncte.

 

Punguire: Metoda de introducere in pungi a unor materiale tiparite (reviste, ziare, carti).

 

 

Q 

 

Quadrat: unitate de masura echivalenta cu 48 puncte de tipar (18mm).

 

 

R 

 

Rama de copiat: Utilaj tipografic ce se foloseste la expunerea placilor tipografice la lumina puternica ultravioleta.

 

Raster: Punct realizat prin descompunerea de culoare. O imagine este compusa din mai multe puncte de raster.

 

Recto: Paginile de pe mana dreapta a unei carti deschise.

 

Reelstand: Dispozitiv pentru sustinerea axului ce trece printr-un sul de bobina. De cele mai multe ori, contine si sistemul de franare si cel de compensare. Mai poarta denumirea de stativ de suluri. Poate fi pe un nivel,  doua, trei sau patru.

 

Reglaj: Operatiune prin care toate elementele procesului de tiparire, brosare, plastifiere etc. sunt puse in concordanta pentru ca produsul finit sa intruneasca normele de calitate impuse.

 

Retiparire: Folosirea placilor vechi, spalate si verificate in prealabil, pentru a realiza o publicatie care a mai fost tiparita.

 

Retus: Metoda de lucru asupra graficii sau a separatiei culorilor, realizata in scopul corectarii eventualelor greseli sau al cresterii calitatii imaginii.

 

Rezolutie: Proprietate care se refera la calitatea materialului obtinut. Se exprima in dpi (dots per inch). Cu cat numarul de puncte este mai mare, cu atat imaginea este mai clara.

 

RGB (Red, Green, Blue): Culori primare denumite si culori aditive, utilizate de monitoare. Din combinarea si intensitatea acestor culori se poate reproduce intreg spectrul.

 

RIP (Raster Image Processor): Metoda de a printa negative din fisiere PostScript create de DTP. Hard-ul si soft-ul produc conversia datelor stocate in computer intr-o serie de linii si mici puncte, care sunt expuse pe film sau placi tipografice.

 

Rotativa: Utilaj tipografic format din grupuri de tipar care utilizeaza role de hartie, aceasta fiind taiata si pliata in coli de un falt (folder).
 

 

Ruta: Traseul parcurs pana la destinatia la care trebuie livrate produsele tiparite.

 

 

S 

 

Satinare: Procedeu din procesul de fabricatie a hartiei, in care aceasta este trecuta si presata printre valuri pentru a obtine o textura imbunatatita si o suprafata fina.

 

Saturatia culorilor: Gradul de densitate a culorii pe care o poate avea o suprafata tiparita. Stralucirea culorii este mare la hartia cu suprafata neteda si scazuta la hartia cu suprafata neregulata, asa cum este hartia necretata. Acest lucru se produce datorita faptului ca cerneala intra mai adanc in hartia necretata. Reprezinta natura culorilor in termenii densitatii. O culoare cu o saturatie mare va avea valori densitometrice ridicate in comparatie cu o culoare care are o saturatie scazuta.

 

Scala de gri: Scala de valori ale luminozitatii pentru evaluarea umbrelor. De foarte multe ori, termenul se utilizeaza cu referire la scannere, ca o masura a capacitatii lor de a reda imagini in semitonuri.

 

Screen angles: Unghiurile la care jumatatile de ton, duotonurile, tritonurile si  separarea de culoare a filmelor pentru tipar sunt plasate pentru a arata corect.

 

Semiton: Imagine reprodusa prin modificarea tonului original intr-un sablon de puncte de marimi diferite. Suprafetele luminoase contin puncte de dimensiuni mici, iar cele intunecoase sau umbrite – puncte de dimensiuni mari.

 

Semn de carte: Obiect fabricat din carton sau material textil, dreptunghiular sau sub forma de siret, utilizat in marcarea unei pagini dintr-o carte.

 

Separarea culorilor: Proces de pregatire pentru tiparirea graficii, a fotografiilor sau a graficii create pe computer in cele patru culori de baza (cyan, magenta, galben, negru).

 

Separatie de culoare: Procesul de pregatire a paginilor ce urmeaza a fi tiparite prin separarea in cele 4 culori primare folosite in industria tipografica, din care sunt create imaginile.

 

Serigrafie: Inscriptionare folosita pentru a imprima pe o larga varietate de materiale, cum ar fi hartie, carton, plastic, sticla, metale, tesaturi etc. Printre produsele care pot fi inscriptionate prin serigrafie se numara: postere, etichete, decals, signage si toate tipurile de textile si circuite imprimate. Avantajul procesului de marcare prin serigrafie consta in faptul ca presa poate imprima pe substraturi de orice forma, grosime si marime. O caracteristica importanta a inscriptionarii prin serigrafie este vascozitatea ridicata a cernelii care poate fi aplicata pe substrat in comparatie cu alte metode de imprimare.
 

 

Procesul de serigrafie: Procesul care utilizeaza, fereastra (purtatoarea imaginii), racleta si cerneala pentru a efectua inscriptionarea prin serigrafie. Se utilizeaza o sita poroasa intinsa perfect deasupra unui cadru de metal. Tensiunea potrivita este esentiala pentru a imprima culorile dorite. Un tipar este produs pe fereastra fie manual, fie fotochimic. Cerneala folosita in serigrafie este aplicata pe substrat prin plasarea ferestrei deasupra materialului. Aceasta este apoi trecuta prin orificiile sitei cu ajutorul unei raclete care este deplasata deasupra ferestrei. Cerneala va trece doar prin acele zone in care nu este aplicat nici un tipar, in acest fel formandu-se o imagine pe substrat.

 

Spatiere: Introducerea spatiului liber intre literele unui cuvant pentru a modifica lungimea sau a imbunatati aspectul randului.

 

Spot de culoare: Denumire utilizata in tipar atunci cand, pe langa cerneala neagra, se mai foloseste o alta culoare (de baza sau din codul Pantone) pentru a crea un efect vizual.

 

SRA: Serie de formate de hartie inclusa in seriile ISO, de dimensiuni mai mari decat seriile A, acordand tipografului un mic spatiu suplimentar pentru taiere.

 

Stacker: Utilaj folosit la suprapunerea unui numar predefinit de coli tiparite, numarate in prealabil, si eliminarea lor sub forma de pachet pentru a fi ulterior legate.

 

Straight: Metoda prin care colile nu sunt adunate in falt, ci sunt eliberate una  cate una fara adunator (metoda "direct").

 

Stralucire: Gradul minim de culoare a hartiei sau a cartonului. Termenul tehnic pentru stralucire este luminanta sau valoare Y.

 

Supliment: Parte componenta a unui produs finit ce se tipareste separat, dar se livreaza impreuna cu produsul.

 

Suport de tipar: Materialul pe care este realizat tiparul (carton, hartie, folie, metal etc.).

 

Supracoperta: Invelis din carton subtire sau din hartie, plasat peste coperta cartonata a unei carti.

 

Suprapunere: Operatiune prin care culorile se aseaza una peste cealalta luandu-se ca ghidaj semnele de suprapunere  astfel incat imaginea sa fie clara si sa nu apara dublarea ei.

 

Stantare: 1. Taierea imaginii create pe hartie sau carton in forma finala. 2. Perforarea placilor tipografice pentru a putea fi puse in utilajul de tipar in scopul unei mai bune suprapuneri.

 

Stanta: Cutit metalic montat pe o placa de lemn, folosit pentru a taia in forma dorita imaginea tiparita pe coala de hartie sau de carton.

 

 

T 

 

Tabloid: Denumire generica de origine britanica folosita pentru a desemna un ziar de dimensiuni mici (A3).

 

Text: Materialul scris si tiparit care formeaza continutul unei publicatii.

 

Text in oglinda: Reprezinta textul imprimat invers pe un suport de film sau calc, pentru a fi folosit la expunerea placilor tipografice,  astfel incat imaginea de pe placa sa fie imprimata  in pozitiv.

 

Tipar: Transpunerea unei imagini si/sau a unui text pe hartie.

 

Tipar "dublu paralel": Sistem de tipar in format A5 prin care se tiparesc in paralel doua coli de tipar a cate 16 pagini.

 

Tipar "pe sfert": Tipar in format A4.

 

Tipar full color (full policromie): Procedeu de tiparire prin care se combina cele patru culori de baza sau derivate din acestea, in scopul crearii unei imagini finale.

 

Tipar in coala: Presa de tipar care imprima pe coli de hartie, nu pe hartie in role.

 

Tipar offset: Metoda de tipar in care imprimarea imaginii pe hartie nu se face direct de pe placa  hartie,  ci prin intermediul unui cauciuc care preia imaginea in negativ si o reda in pozitiv pe hartie.

 

Tipar plan: Tipar cu alimentare in coala.

 

Tipograf: Specialist in grafica materialului tiparit si in arta tipografiei.

 

Tiraj: Numarul de exemplare comandate de catre client, ce urmeaza a fi tiparite.

 

Tiraj de avarie: Numar de exemplare (mai mic decat tirajul normal) pe care clientul il accepta daca au avut loc probleme de ordin tehnic independente de vointa ambelor parti.

 

Ton: Urme (dare) de cerneala pe suportul de tipar (hartie, carton) datorate unei umeziri precare sau unui pH al apei sub normele adecvate (5,5).

 

Top: Set de 500 de coli de hartie.

 

Transmisie facsimil: Procesul de expediere a imaginilor grafice, utilizand un aparat electronic (telefax).

 

Trapping: Posibilitatea de a tipari cu o cerneala peste alta.

 

Traseu: Deplasarea benzii de hartie din bobina prin fiecare grup de culoare al utilajului de tipar.

 

Trim: Taierea colii tiparite la dimensiunea corecta. Semnele de taiere se gasesc pe colile tiparite pentru a indica locul unde urmeaza a se face taierea.

 

Turn de tipar: Ansamblu de grupuri de tipar suprapuse pe verticala (doua, trei sau patru grupuri). In ultima perioada, se construiesc doua grupuri de tipar intr-un modul.

 

 

U 

 

Umezire: Procedura esentiala a tiparului offset prin care se realizeaza amestecul proportional de cerneala cu apa.

 

Umidimetru: Dispozitiv care masoara cantitatea de apa dintr-o tiparitura, pentru evaluarea calitatii tipariturii prin efectuarea raportului dintre aceasta,  greutatea totala a materialului tiparit si greutatea suportului pe care se tipareste.

 

 

V 

 

Val de cerneala: Cilindru cu miez metalic tubular sau masiv,  cu suprafata cauciucata sau nu, cu diverse diametre si duritati, folosit in preluarea, transportul, uniformizarea si aplicarea cernelii pe forma de tipar. Exista mai multe tipuri: val ductor, val alimentator, val intermediar (de transfer), val frecator (principal si auxiliar) si val inkform (val de pe placa).

 

Ventuza: Con din cauciuc, vidat, folosit la transportul colilor in masinile tipografice.

 

Verso: Pagina de pe mana stanga a unei carti deschise.

 

 

W 

 

Web press: Masini de tiparit care folosesc role de hartie.

 

 

X 

 

Xerografie: Procedeu de tipar folosit pentru a reproduce imagini si documente prin intermediul unui strat de material fotosensibil.

 

Xilografie: Procedeu tipografic in care se folosesc clisee gravate in lemn.