EMBOSAREA

 

Embosarea este tehnica de modificare a suprafetei suportului de hartie de diferite dimensiuni, astfel incat sa adauge calitati sculpturale si dimensionale acesteia prin reliefarea anumitor detalii, creindu-se astfel un efect special de tip basorelief.

Deseori utilizat impreuna cu serviciul de imprimare folio, embosarea este un proces care foloseste presiunea aplicata pe partea din spate a materialului, modificandu-i suprafata si dandu-i un aspect tri-dimensional cu efect ridicat sau un aspect in relief.

Suportul de hartie este reliefat, astfel incat sa redea o atentie distincta, captand in felul acesta privirea consmatorilor, produsul finit va avea impact la prezentare.

In general, embosarea este un procedeu des folosit pentru a atrage atentia sau pentru a reda un contrast textural de calitate pe suportul folosit.


Debosarea este termenul utilizat pentru a descrie procedeul opus sau efectul opus embosarii, si implica aplicarea unei presiuni pe partea din fata a suportului de hartie fortand materialul in jos fata de suprafata hartiei.
Desi nu este la fel de raspandita ca embosarea, debosarea este folosita ocazional pentru a evidentia un efect diferit sau o aparitie cu o anumita tema. 

Sunt cunoscute mai multe tipuri de embosare, in functie de acoperirea sau nu a partii embosate:

  • embosare „oarba”, sau timbru sec: aceast tip nu include imprimarea cu cerneala sau folie pentru a evidentia partea embosata creand un nivel de atentie mai scazut
  • embosarea marcata: acest procedeu pune imaginea embosata in aliniament cu alt element creat cu cerneala, folie, sau cu o alta imagine embosata
  • embosarea combinata: e procedeul in care se utilizeaza si embosarea imaginii dar si imprimarea ei cu folie.