CARACTERELE

 

Tiparirea si fonturile merg mina in mina. Germanul Gutenberg inventa la jumatatele sec. XV primul tipar cu fonturi mobile, literele si celelalte caractere puteau fi aranjate intr-o matrita dupa care se incepea tiparirea – acest fapt simpleficind si eficientizind procesul de pregatire a tiparului.

Daca tiparnita lui Gutenberg avea la dispozitie doar vreo citeva tipuri de caractere, lucrurile stau cu totul altfel in privinta redactarii un document cu ajutorul softurilor specializate de la computere.
Tipurile de caractere care sunt la dispozitie pot fi dintre cele mai variate.

Cunoasterea structurii formelor literelor este esentiala pentru a intelege cum difera tipurile de caractere si permite designerului sa ia decizii pentru selectarea si utilizarea numeroaselor tipuri de caractere. Cind se discuta despre tipuri de caractere sunt vizati termeni ca inaltimea x sau apertura, tipul de serife sau accentuarea literei. Termenii acestia explica designul tipului de caractere si indica felul in care va aparea vizual. Capacitatea de a compara acesti termeni intre diverse tipuri de caractere aduce cunoasterea tipului de caractere, esentiala cind se apreciaza oportunitatea selectarii sale. Progresele tehmologice inregistrate in proiectarea si producerea tipurilor de caractere au dus la dificultati in deciderea tipului de caractere care trebuie ales.

Exista peste 25 de termeni ce se pot aplica unei forme de litera. Nu trebuie cunoascuti toti, totusi unii sunt esentiali pentru a aprecia vizual tipul de caractere. Termenii principali ce determina felul in care difera formele de litere sunt: inaltimea x, serifele, apertura, prelungirea superioara si inferioara si accentuarea literei. Alti termeni, ca bucla, pinten, coada si legatura, nu au aceeasi importanta.


Fiecare parte distincta a unui caracter are propria denumire

 

 

Impactul inaltimii x

Inaltimea x este egala cu inaltimea literei mici „x” si determina marimea vizuala a tipului de caractere. Marimea inaltimii x variaza de la un tip de caractere la altul: unele tipuri, ca Bodoni, au o inaltime x mica, in timp ce Times New Roman are o inaltime x mare. In cadrul aceluiasi tip de caractere dimensiunea corpului este insa aceeasi. Tipurile de caractere cu inaltimea x mare tind sa aiba prelungiri superioare si inferioare mici, pe cind cele cu inaltimea x mica au prelungiri mari.

Reprezentarea diferentelor inaltimii literei x al diferitelor familii de caractere

 

 

Litere cu serife

 Exista grupuri generale de serife: bracketed, hairline slab sau slab backed. Cind se incearca sa se identifice un tip de caractere, un punct bun de pornire este identificarea tipului de serife. Un tip raspindit cu serife bracketed este Caslon, serife hairline exista in Bodoni, iar un font raspindit cu serife slab este Glypha.

Reprezentarea tipurilor de serife

 

 

Accentuarea

Prin accentuarea se intelege inclinarea caracterului intre tusele groase si subtire. Ea poate fi verticala, ca in Bodoni, sau inclinata, ca in Caslon.

 

Litere fara serife si semiserife

Exista inca controverse daca tipurile de caractere fara serife sunt  mai greu de citit sub forma de corp de text decit tipurile de caractere cu serife. Tipografii digitali au inceput sa nege complet asemenea categorii, introducind forme ca semiserife si combinate.

 

Ilustratiile: „Graphic Design School”, David Dabner, Editia 3, 2004